Sunday, April 16, 2017

HOUSE

I WANT TO BUY A HOUSE !

Friday, February 24, 2017

My Bucket List

ASSALAMMUALAIKUM 


Bucket list 2017

LONG TERM

1. Have Degree. Checked ! 23 years old
2. Have Master degree. Checked ! 25 years old
3. Have Phd.
4.  Travel to England, Landon. Before 30 years old.
5.   Travel to Perth, Australia . Before 30 years old.
6.   Travel to Yangon, Myanmar. Before 30 years old.
7.    Have Dream car (VIOS)= RM 80k . Before 35 years old.
8.    Have Chanel Bag. Before 30 years old.
9.    Have LV bag . Before 30 years old.
10. Have Have Dior bag . Before 30 years old.
11.  Earn salary ( RM 4K) – Before 27 years old      
12. Have side income (business) - help people 
13. Doing Umrah .Checked ! 25 years old
14. Doing Haj. 
     

SHORT TERM

1.  Kurus  ( 50KG) – raya 2017 (25 June 2017)
2.  Have own House (Apartment for rent, area Nilai )-Rm 100k ++ (positive cash flow)
3.  ASB Financing – (100k) – terminate after 5 years . Start June 2016 – June 2020 – collect profit +        principal at age 29.Checked ! 25 years old
4.   Find soulmate – this year 2017. Married before 27 years old.
5.   Have Life Insurans – RM 200





Sunday, January 22, 2017

My New Working Table




ASSALAMMUALAIKUM
My New Working Table


Untuk 2017, tempat kerja aku di Mega Prestima (Nilai), tak banyak yang berubah. Tak berubah tu, maksudnya dari segi persekitaran tempat aku bekerja. Masih di meja yang sama. Komputer yang sama dan aku, masih diri aku yang sama . Mungkin apa yang patut aku renew kan adalah diri aku. Mungkin tak perlu pun nak tambah barangan yang baru macam beg atau kasut baru, cuma mungkin perlukan pemikiran dan mindset yang baru.

Yang terbaru pada tahun 2017 ni, cuma ada penambahan 1 kalender di meja kerja aku. Ini adalah untuk memastikan aku sentiasa alert dengan masa dan duedate -duedate kerja yang perlu dihantar untuk disemak. 

Gambar sebelum : Meja bersepah-sepah .

Gambar selepas: Keadaan meja kerja terbaru aku untuk 2017. Lebih kemas. Kot.πŸ’˜πŸ’˜  


Mungkin perubahan ni nampak sedikit contohnya improve dari segi masa. Tapi aku percaya, dengan kegigihan aku improve masa (always on time) pasti akan membawa perubahan yang besar pada diri aku buat masa sekarang dan pada masa hadapan.



Ini bilik meeting company aku . Cantikkan. Hehe😎😎






 








New Year (2017)

ASSALAMMUALAIKUM
New Year (2017)

Rasanya masih belum terlambat lagi kalau nak wish “ Happy New Years” to all my readers. * Macam la ramai sangat yang membaca” . Hehe. Kita pun masih berada di awal bulan lagi kan, bulan Januari . Jadi, masih jauh lagi untuk sampai ke penghujung tahun 2017 . Walaupun masih jauh lagi, sebenarnya pejam celik-pejam celik je dah sampai ke penghujung 2017. Kan. Kejap je. Macam 2016 dulu. Tak sedar pun, tiba-tiba dahhhhhh masuk tahun 2017.


My Azam 2017 is still under construction. What about you ? 


Tapi Alhamdulillah, banyak perkara suka dan duka yang aku lalui. Perkara yang dapat membuka mata aku untuk menilai setiap perkara yang terjadi di sekeliling aku. Selepas tamat belajar (ijazah sarjana), aku cuba memperbetulkan segala  kekurangan terutamanya, semasa aku bekerja di Mega Prestima ni. Tak kisah, kat mana sekali pun kita bekerja, yang penting, semuanya bermula dari diri kita sendiri. Kan. Kita yang mencorakkan nasib diri. Aku jugak cuba untuk lebih terbuka dan untuk  menerima segala teguran dan belajar dari setiap kesilapan. No one Perfect.

Pada tahun 2017 ni, disebabkan aku sangat kuat dengan pegangan pada setiap kepercayaan yang aku percaya , jadi aku harus kerap membaca untuk memperkuatkankan kepercayaan. Contohnya, " Betul ke kalau kita focus boleh berjaya?" " Betul ke, worksmart tu lebih baik dari workhard ?  I need something miracle happen to proven or answer my question. Faham tak ? Ke aku dah berpusing- pusing cakap πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Disebabkan aku sangat banyak persoalan yang bermain difikiran aku. Contohnya, “why we need to do this ?”. “Why we need to achieve that ?“ , jadi aku harus lah banyak membaca kan. Mungkin lepas ni aku boleh bagi motivasi dekat orang lain keee, disebabkan aku dah berjaya merungkai sesuatu yang sangat misteri dalam diri aku ni. Heehehe.  Maybe, hanya satu jawapan jeee. 


To be someone better in future.
Maybeee.... 



Pada tahun baru ni, antara azam aku adalah untuk beli rumah (insya allah).  Sebelum beli rumah tu, banyak benda yang perlu aku ambil tahu. Contohnya:
·         Berapa jumlah harga rumah yang aku layak untuk beli .
·         Berapakah harga pasaran bagi sebuah rumah mengikut keluasan dan lokasi.   
·         Adakah ia berbaloi untuk aku pilih rumah tu dengan harga dan mengambil kira semua perkara di atas.

Semasa aku bekerja di Mega Prestima ni, kawan aku ni (syazwani) la yang paling banyak encourage aku untuk mendedahkan diri pasal hartanah ni. Selain beliau mahir dalam pemasaran di syarikat aku (Mega Prestima Industries Sdn. Bhd.), beliau juga mudah bersemangat kalau kitorang (kawan-kawan) yang lain bercerita tentang our future planning. Aku pun gembira dengan adanya wani, maka bertambahlah ilmu-ilmu di dada. Gittewww.  Hehe.


Wani (kiri). Aku (kanan) di Ofis Mega Prestima .




Fatin & Syazwani. Kitorang bersama-sama join talk about Hartanah di Nilai



Kawan-kawan Di Mega Prestima yang sangat supportive dan baik hati .





Yang menaip,
shahrulhidayah

Sunday, December 4, 2016

Steamboat Empire, Cyberjaya

Salam,

           Sabtu yang lalu (3.12.2016), kami (officemate Mega Prestima ) dalam beberapa orang (3 orang) pergi warehouse sale bertempat di cheras. Jauh nau kitorang berjalan. Warehouse kai ni best sikit sebab diorang jual barangan Elianto, TIAMO & BONITA. Sebenarnya dua orang kawan aku ni nak merasai pengalaman membeli di warehouse sale. Gamat ke tak?. Huru hara ke ? Semuanya bakal terjawab apabila mereka merasai pengalaman itu sendiri nanti yea.  Bagi aku, aku dah banyak kali pergi (berbeza jualan langsung) sebab aku memang aim membeli barang yang dikatogerikan 'kehendak' hanya pada hujung tahun sahaja. Sebab masa tu kan Year End Sale laa.WAREHOUSE SALE laaa. Clearance Sale laaa. Boleh jadi ulat kalau tak dikawal . Duit gaji pun boleh lesap serta merta kalau tak plan, dan limitkan duit cash. KAlau bawak debit card kene ade kawan pantau. Credit card ? No No, AKtakan tidak pada Credit Card.  Benda2 tak berfaedah bagi aku adalah seperti seperti, kasut berlebihan , baju berlebihan, barangan make up, minyak wangi. Bagi barangan bukan kehendak pulak adalah seperti shower foam, shampoo, ubat gigi, bedak. Tengok la, berapa lama tempoh penggunaannya. Kadang-kadang boleh bertahan sampai 3 bulan. Aduh, cerita steambot empire ngak masuk lagi dong !

Jadi selepas kami bershopping sakan. HAHA. over je bersakan, Tak de lah besakan Aku habis kan RM48 je. Aku memang bajet not more than RM50. Ye lah barangan 'kehendak' kan. Not sooo important. But satisfied. Haaa aku pun tak tau nak describe macam mana that feeling. So lepas dari membeli belah kitorang pun menuju ke satu tempat yang bernama Steamboat Empire . Dimana , selain dari tempat itu. Ade tempat makan mewah yang lain. Aku tak Ambil gambar banyak lokasi tu tapi, gambar makan banyak la. Sebab tak teringat nak ambil gambar banyak-banyak.


Overall . Nice  and Satisfied. 
Price : RM27.50/person



Bahagian aku.Nasi goreng, kentang goreng dan selebihnya adalah seafood. Base: tom yam soup


Wani, sibuk memasak tanpa menghiraukan keadaan disekeliling


Dim Sum with smell of bamboo

Haruslah ada gambar untuk dimasukkan kedalam instagram. Dah kenyang baru nak ambik gambar.


Fatin & Wani

Aku (yang gemok) & wani yang cantik


Tuesday, November 29, 2016

Working at Mega Prestima

Assalammualaikum,




Hampir 2 tahun aku bekerja di Mega Prestima. Semasa dalam tempoh 2 tahun ni aku dapat la merasa setahun penuh bonus. Berdasarkan pemerhatian aku, semasa bekerja di Mega Prestima ni, bonus yang aku dapat adalah sebanyak 2 kali bagi tahun lepas. Jumlah bonus yang aku dapat adalah bersamaan 1 bulan gaji. Kalau nak dibandingkan dengan syarikat kawan –kawan aku yang lain, kebanyakkannya sekali setahun sahaja dan kadang-kadang tak ada langsung. Lebih malang lagi, ada syarikat yang tidak diberikan gaji kepada pekerja selama 2 bulan. Boleh bayangkan tak kalau sumber pendapatan putus selama 2 bulan?. Kalau aku yang ‘single’ ni tak apa lagi. Boleh korek-korek duit simpanan. Kalau yang dah ada keluarga tu, camne? Nak beli lampin anak lagi, duit sekolah anak lagi. Hemm, tak boleh nak dibayangkan dengan akal fikiran aku ni betapa sempitnya keewangan lebih-lebih lagi kalau jadi ketua keluarga dalam sesebuah keluarga tu. Bagi aku, bonus yang aku dapat ni aku anggap banyak!. Bonus yang aku dapat ni, terus aku simpan dalam ASB. Boleh la, untuk mengembangkan duit gaji aku lagi. :D. Bukan kedekut untuk mebelanjakan duit tu. Tapi, aku percaya pepatah melayu “ sikit-sikit, lama-lama boleh jadi bukit”. Kalau sikit-skit menyimpan, lama-lama insya-allah akan jadi banyak !.


Gambar 1. Sumber dari Google

Selain dari duit bonus, pada bulan puasa, semua pekerja diberikan kurma percuma. Dari operator sehinggalah ke pihak pengurusan . Bila dapat kurma tu, rasa gembira dan teruja nak sambut bulan Ramadhan. Selain seronok berpuasa dan berbuka puasa bersama-sama keluarga, aku jugak gembira dapat sembahyang terawikh di masjid bersama-sama orang kampung aku di Masjid Labu Hilir. Selepas solat tarawikh, aku pun ‘join’ tadarus al-quran yang dianjurkan oleh masjid itu. Sebab awal-awal lagi sebenarnya, ibu aku dah taruk nama aku untuk peserta tadarus al-quran Masjid Labu Hilir -___-. Mengaji pun, dengan mak cik-makcik. Tapi makcik tu, bulan lah calang-calang makcik. Diorang punya ilmu tajwid mantap!. Dalam keterpaksaan tu, hakikatnya aku dapat jugak pahala tadarus sebenarnya :D. Terima kasih IBU. Selain daripada dapat kurma percuma, semua staf Mega Prestima dapat juadah makanan percuma yang diberikan setiap Hari Bekerja sepanjang bulan Ramadhan!. *Mata tu janganlah terbeliak sangat* Huhuhu. Juadah makanan tu ‘complete’ dengan nasi, lauk, ‘dessert’. Hamboih, dengan dessert sekali tau!. Memang lepas berbuka puasa terus senak perut, sebab dapat makan banyak. Setiap kali balik rumah, ibu mesti tanya” Haaa? Hari ni, lauk apa pulak? “. Hehe. Sebab, lauk sangat beraneka. Aku pun tertarik nak tau lauk apa setiap hari. :D.

Pemberian makanan dari pihak Mega Prestima 

Kurma untuk diagih-agihkan kepada pekerja. 

Aku tengah jadi MC. HR tak datang jadi aku pun takeover lah. Berpatut-pantun bagai . Kahkahkah 


Apabila nak menjelang Hari Raya Aidilfitri , syarikat aku juga memberikan duit hari raya sebanyak RM500 setiap orang. RM 500 ! Banyak weyh. Sebab aku jangkakan akan dapat RM 100 atau RM 200 je. 100-200 tu pun aku kira banyak tau!. Dah dapat duit Hari Raya ni pun kira Alhamdulillah, sebab dapat lebih dari apa yang aku jangkakan. Jadi, dapatlah aku bagi duit lebih untuk Hari Raya kat Ibu dan Ayah.

Banyak lagi kelebihan-kelebihan lain yang aku dapat semasa bekerja di Mega Prestima ni. Nanti aku sambung lagi yeaa. Baru sedar, rupa-rupanya aku dapat banyak benda percuma dari Mega Prestima ni. Belum cerita lagi dapat makan mewah di Victoria Station dan di Gabo Chit Chat, Traders Hotel, KL.



Sunday, January 11, 2015

Master in UPM (Part 1)

Assalammualaikum,


( in english - grammar terabur)

My life is so unpredictable. I have a lot of things to do and a lot of responsibilities. I don't know. May be, because of  i like to take that chance (continue study) or it is may be 'ketentuan tuhan' for my life . I like to have a lot of responsible. yeahh. Sometimes...

So, last year in 2014 before graduate ( in degree), i am decided to continue my studies in UPM. I applied for a few courses at different universities in Malaysia such as (UPM, USIM,UKM). In August 2014, I got an offer to continue my study in Master Food Safety and Quality Assurance. Actually, i do not interested  in  food safety .In my mind, "What is safety-safety?. I just only knew about food". Gosh.!!  However, only this course  related to food and I think it is easy to score in exam .Hehe. * Hopefully this reason is acceptable . * .Before i totally involved myself  whether in food science industries or studies, I actually prefer to be a professional make up artist or singer. Top singer. Yes! very top !Top- top meletop !! :D . Unfortunately,  I do not have nice voice and lack of make up skills, so i decided to forget all my precious dreams. Sad. But it is true fact. However, thanks to Allah because all of these (things that happen to me), my life became much better than I expected. Thank to Allah again.

About my master at UPM. I intended to share with others who want to know the flow of application for postgraduate in UPM . May be a lot of question appear in your mind right now . Right ? Such as ' What is actually the minimum rate for the CGPA to make us able to get an offer ?. How to apply MyBrain. How to apply MARA. All of those things that related to money, hostel and anything,  I glad  to share here.If anyone interested to hear  about that, just comment below or pm tepi (facebook message) so i will know.

Cau Cin Cau.

Note : Lets being someone better.

Thursday, January 17, 2013

My dad

Ayah


Banyak kali dan bekali kali aku rase terpanggil untuk menulis sesuatu tentang ayah aku. Lain orang, lain la caranye. Kadang- kadang aku x tahu sama ada ayah aku sayang aku atau tak. Aku pulak tak pasti adakah lelaki susah nak tunjuk perasaan diorang kalau die sayang kite. Banyak bende yang kadang- kadang aku rasa aku terlepas pandang malah tak sedar langsung dengan kasih sayang yg aku tak tahu wujud atau tidak.
Tetapi yang pasti.

1. Aku dibesarkan oleh ayah aku sebab mak aku still kerja dan ayah sudah besara.
2. Masa kecik ayah akan pastikan aku sentiasa sihat dan dalam setahun mesti pegi check gigi walaupun sekolah ade buat pemeriksaan gigi yang percuma. *Mungkin ayah risau kalau aku sakit gigi kot *
3. Mase mula darjah satu ayah yg tunggu aku tepi tingkap walhal.. Orng lain mak-mak diorang je yg tunggu sbb diorang suri rumah. Ibu aku keje.
4. Ayah yang hantar aku setiap hari ke sekolah selama 6 tahun. Belum campur sekolah menengah. Aku tahu drive tu penatnye mcm mane.
5. Ingat lagi mase tu jari aku tersepit kat tingkap kete mase ayah aku da nak start tutup tingkap. Aku nangis bagai nak rak padahal tak sakit pun. Saje nak amek perhatian. Kemudian ayah aku sepitkan jarinya di tingkap kete untuk menghukumi kesalahannya. Aku terdiam dan tersentuh. Aku rasa bersalah kerana kelakuan aku .
6. Di majlis hari jadi aku yang konon2 aku nak buat kecik2 .Ayah hadir dengan membawa kek tanpa aku pinta dan membacakan doa. Aku bukan nak buat majlis. Tapi mngkin ayah aku fikir yang aku tak penah sambut besday dgn kawan-kawan jadi ayah seperti merialisasikan impian tu. Tapi pada masa itu aku bodoh dan tuli. Aku tak nampak ape yang telah ayah aku pertaruhkan . Pada masa tu umur aku sudah pun mnjangkau 18 tahun. Dan ayah 67 tahun. Di sudut hatiku, aku tak mahu susahkan ayah aku. sbb aku dah siap masak semua makanan seawal jan 6 pagi.
7. Ayah orang pertama yg bagi aku henset selepas mendapat tentangan dari ibu.
8. Ayah orang pertama yang belikan produk untuk kuruskan badan dengan harapan apa yang anak perempuannya kurus dan cantik.
9. Ayah lah yang paling sedih di saat result matrik aku teruk dan aku kecewa serta ayah aku turut terkesan. Aku nampak replika rumah baru yang nak dibina ayah campak dan koyak-koyakkan. Sekali lagi aku menjadi bodoh dan tuli. Tapi saat itu, aku seperti orang gila yang hilang akal. Koma. Kaku. Semua kerana salah aku.
10. Ayah menurut segala apa yang aku pinta. Sampai ayah sukar membuat keputusan. Aku patut dipersalahkan dalam segala hal.

Pernah bila aku duduk berfikir di rumah di terengganu. Aku menangis merindui dan menyayangi ayah aku. Aku sendiri tak tahu macam mana nak meluahkan dan menghuraikan betapa aku sayang pada ayah aku. Aku juga tak pasti adakah ayah aku dapat melihat aku

1. Di saat aku mula berumah tangga
2. Di saat aku mempunyai keluarga dan bekerjaya serta membalas jasanya.
3. Di saat aku meningkat usia.
4. Di saat aku gembira keranaya
5. Di saat aku bahagia kerana dirinya.


Thursday, November 15, 2012

My Wishlist - 2015

Assalammualaikum


 Actually aku ade banyak impian nak tulis. OK. Aku tak tahu tercapai atau tak . Tapi aku rase kalau aku tulis kat sini buat hape. Tapi aku tengok orng dok tulis dalam blog ni mcm syioook gile dowh. Sume tercapai. Gile jeles haku. OK. Aku nak buat 30 things i must do before graduate. But, this just my few wishlist before graduate. 

  1. Buat art ( real art ) with water colour.
  2. Get the ideal weught . which is 43 kg. * very nice i thing *
  3. Get a passport
  4. Visit indonesia
  5. Have a lot of saving 
  6. Have two types experience in job
  7. Can speak and write well in terengganu and klate
  8. Can speak and write well in mandarin
  9. Find love
  10. Continue reading al-quraan and terjemahan
  11. Attend professional course that will improve my resume. 

Sunday, July 1, 2012

Dari mak andam ke Model

dah lame tak tulis. Nak speaking, aku tak bape nak reti. Al- maklumlah anti amerika. Sejak kecik paling benci adalah subjek english. So bad.
But im trying my best to start to write in english . Hope all of this will improves my english language that i really2 hate. Thanks god, i am not studying in english communication or else. Really2 thanks to Allah << gile2 bersykur nie hehe .

Right now, im tottaly mess up with helping my parent to settle our future house. Sometime I felt happy , but sometime I felt so bad. Next entry i will upload our house progress << nak gelak golek2 pun ade . siape tah nak bace blog aku dan update pasal progress pembinaan rumah aku kan kan. 

I just always dreaming. Iam just dreamer.

NOW. my house , not future house. is totally messy and a lot of pets. Include lipas, tikus, pepijat. I never wonder that pepijat is present in our life.

Here just my few picture that i had during photoshoot in Terengganu. Maybe my dream just come true to become Malaysian Top Model . Kahkahkah. Asalnya aku hanyalah mak andam kepada kawan aku. Last-last diorang ajak shoot sekali. Akward! Yes! sangat akward 😫😫😫






* klik untuk tumbesaran ;) *
ye kawan-kawan.